Меню

Замовити замір
Консультація

Натисніть, щоб закрити

Замовити замір

Де необхідно виконати замір?


Для підтвердження заміру краще:


Надіслати лист

2272535@gmail.com

Натисніть, що перейти в пошту
або можете заповнити форму нижче:

Натисніть, щоб закрити

Замовити консультацію

Додаткова інформація

067 123 7755

067 123 7755

Заміна вікон у старих будинках

Siegenia Aubi фурнітура

Нові пластикові вікна та монтаж їх у старих будинках має свої особливості та певні труднощі. Під термін «старі будинки» можна підвести широкий спектр будівель. Умовно розділимо старі будинки на такі групи: дореволюційні споруди (до 1917 року), післяреволюційні будинки, сталінки та хрущовки, а також історичні будинки, тобто пам’ятники архітектури.

Будівлі дореволюційної споруди

Як правило, виконані з дерева, мають дерев’яні перекриття та оштукатурені стіни. Особливість таких будинків у тому, що віконна конструкція сильно відрізняється за розміром від віконного отвору. Це пояснюється особливістю технології на той час: у віконний проріз вставляли раму з товстого бруса і наносився великий шар штукатурки. Звичайно, час дався взнаки на вікнах, деревина деформувалася і прогнила.
У процесі демонтажу рам старий прогнивший короб викидається, укоси доводиться повністю розбирати. Для того, щоб закріпити нове пластикове вікно необхідно спочатку обрамити віконний отвір. Зазвичай встановлюють новий дерев’яний короб на довгому кріпленні, після чого можна встановлювати пластикове вікно. Процес трудомісткий і потребує додаткових матеріальних витрат. Також, замість короба, у сучасному склінні застосовуються додаткові профілю (розширювачі) – дозволяють заповнити порожнечу після демонтажу старої дерев’яної рами.

3 460 2 714 3 580

Калькулятор вікон

також в онлайн конфігураторі:
термін виробництва
знижка на замовлення
– додати комплектуючі
– різні варіанти монтажу

Післяреволюційні будинки

У більшості були виконані з цегли та оздоблені штукатуркою. Після демонтажу старих рам виникають складнощі з віконним отвором. Наприклад, демонтувавши старе дерев’яне підвіконня можна виявити під ним великий шар клоччя.
Тобто, необхідно розібрати клоччя і кладкою довести віконний проріз до необхідного розміру. З бетонним чи кам’яним підвіконням у старому будинку теж виникнуть проблеми. Демонтувати таке підвіконня не завжди просто, можливе руйнування зовнішніх стін. А після демонтажу може виникнути необхідність докладати стіну до рівня підвіконня.

Очевидно, що для всіх старих будинків є та сама проблема – після демонтажу старих віконних конструкцій, віконний проріз не готовий для встановлення нового вікна, так як в процесі демонтується не тільки рама і скло, але і суттєві частини стін.

Після демонтажу виявляється, що отвір набагато більше, ніж виміряне і вже виготовлене вікно. Такі зазори заповнити монтажною піною не вийде, тому монтажній бригаді доводиться зменшувати віконний проріз до необхідного розміру за допомогою цегляної кладки або іншого способу. Також можна застосувати додаткові профілю (розширювачі) на необхідну глибину.

Раціональність установки пластикових вікон у таких старих спорудах кожен вирішує індивідуально. Встановлення вікна з усіма супутніми роботами з відновлення отвору потребує серйозних матеріальних витрат.

Вікна у сталінках

Відрізняються великими розмірами та широкими прорізами, оскільки стіни часом досягають одного метра завтовшки. Заміна віконних конструкцій у таких будинках нерідко пов’язана із певними труднощами. Як правило, опорна балка над віконним прорізом відсутня, тобто стінка над отвором фактично тримається на рамі. Тому демонтуючи старі рами, необхідно буде встановити верхню балку, оскільки пластикова рама не розрахована на таке навантаження.

Ще одна проблема при заміні вікон у сталінці – демонтувавши підвіконня, можна виявити під ним порожнечі, заповнені дерев’яними балками, що прогнили. Потрібні будуть додаткові витрати на підготовку віконного отвору до встановлення. На сьогоднішній день сталінки залишаються затребуваними на ринку нерухомості, завдяки просторому плануванню, високим стелям та розташуванню переважно в центрі міста. Тому встановлення пластикових вікон у будинках сталінської споруди є раціональним рішенням.

Хрущовки

Завдяки доступній ціні хрущовки популярні на ринку нерухомості. Вікна у хрущовках відрізняються стандартними розмірами з вузькими віконними укосами та підвіконням. Встановлення пластикових вікон у хрущовках зазвичай відбувається без особливих складнощів, а ось зі склінням балкона хрущовського є певні труднощі. Насамперед це пов’язано з технічним станом балконів. Якщо балкон був відкритим, стан бетонної плити основа може бути аварійним і вимагати ремонту і посилення.

Балкони в хрущовках зазвичай мають металевий парапет, тому перед встановленням скління парапет підсилюють, виготовляючи металевий каркас із прокатних куточків. Ще одним способом скління балкона у хрущовці є скління по всій висоті, тобто французький балкон.

Будинки – пам'ятники архітектури

Що ж до пам’яток архітектури, то заміна вікон у разі викликає як технічні складності, а й труднощі із законодавством. Проведення самовільних робіт із заміни вікон є адміністративним правопорушенням. Будь-які ремонтні роботи мають бути узгоджені з організацією, яка займається врахуванням будівель, зарахованих до пам’яток архітектури.
Встановлені вікна не повинні змінювати вигляд будівлі, описаної в реєстрі пам’ятників. Тобто встановлення пластикових вікон можливе в історичних спорудах, але має безліч складнощів. Зазвичай вікна в таких будинках мають не стандартну форму (арки, круги, витягнуті прямокутники тощо) або унікальна обкладинка, яку в нових вікнах доведеться повторити за допомогою фальш-переплетення. Дуже важливо зберегти колір вікон. На щастя, сучасні технології за допомогою ламінації дозволили створювати пластикові вікна, що імітують деревину.