Меню

Замовити замір
Консультація

Натисніть, щоб закрити

Замовити замір

Де необхідно виконати замір?


Для підтвердження заміру краще:


Надіслати лист

2272535@gmail.com

Натисніть, що перейти в пошту
або можете заповнити форму нижче:

Натисніть, щоб закрити

Замовити консультацію

Додаткова інформація

067 123 7755

067 123 7755

Скільки разів провітрювати приміщення та чому це важливо?

Вікно у режимі провітрювання

Не секрет, що для створення правильного мікроклімату, який сприяє нормальній життєдіяльності та здоров’ю людини, необхідно регулярно провітрювати приміщення.
Сучасна людина проводить у різноманітних приміщеннях (будинок, офіс, торговий центр тощо) до 90% всього життя. У вихідні любителі прогулянок на вулиці скорочують цей значний показник, але це не змінює загальну картину.

Склад та якість повітря сильно позначається на самопочутті, працездатності, та й загалом – здоров’я людини. Свіже повітря надходить у приміщення, як правило, через пластикові вікна, які мають спеціальні режими провітрювання (класичний відкид стулки, зимове провітрювання, покрокове провітрювання). І лише забезпечивши регулярність та необхідну тривалість провітрювання – у приміщення буде здоровий мікроклімат.

Варто зазначити, що до того, як металопластикові вікна завоювали ринок – проблем з повітрообміном було набагато менше. Старі дерев’яні вікна запускали свіже повітря через усі щілини та допомагали тим, хто забував про регулярне провітрювання. У зимовий період ситуація посилювалася за рахунок обклеювання вікон (усі кому 30+ пам’ятають це), але все одно – герметичності не було.
Металопластикові вікна мають дуже високу герметичність і, як це не дивно, це тягне за собою масу проблем. Досить часто, встановивши нові вікна в квартирі, може з’явитися проблема конденсату, яка є одним із сигналів недостатнього повітрообміну.

Чому важливо провітрювати кілька разів на день?

Грибок на стінах

Якщо повітрообмін порушений – це раніше за інших позначається на людях чутливих до підвищеної концентрації небажаних речовин у складі повітря:

  • діти;
  • люди зі зниженим імунітетом;
  • люди похилого віку;
  • люди з проблемами, пов’язаними з дихальними шляхами.

Але найстрашніше, що не достатній повітрообмін, може не тільки посилювати існуючі проблеми зі здоров’ям, а й бути першопричиною.
Причини, які сприяють появі та розвитку проблем зі здоров’ям людини:

  • пил та алергени;
  • суперечки плісняви;
  • дрібні частинки комах;
  • продукти життєдіяльності кліщів;
  • дрібні шкідливі частки вихлопних газів;
  • шкідливі виділення від будівельних матеріалів;
  • речовини, що знаходяться в димі;
  • випаровування хімічних речовин;
  • нестача кисню у складі повітря.

Окремо варто зупинитись на вуглекислому газі. Вдихаючи повітря, ми поглинаємо кисень і видихаємо вуглекислий газ. Якщо не провітрювати регулярно – частка вуглекислого газу у складі повітря зростає. Це може призвести до головного болю, стомлюваності, порушення якості сну.
У приміщеннях, де є підвищена фізична активність людини, у складі повітря може збільшуватися частка шкідливих речовин. При випаровуванні в повітрі зростає концентрація навіть таких речовин як аміак. Все це може призвести до втоми, сонливості, прискореного дихання і т.д.

Скільки разів і як довго потрібно провітрювати кімнату?

Провітрювати приміщення необхідно щонайменше 2-3 десь у день (тривалість 10-15 хвилин). Звичайно, це дуже усереднено, але такі дані дозволять виробити звичку і згодом ваш організм сам нагадає про провітрювання.

Якщо Ви вдень перебуваєте на роботі – достатньо провітрювати вранці та ввечері. Варто розуміти, що регулярно провітрювати треба будь-якої пори року і за будь-якої погоди за вікном.
Для провітрювання холодної пори року дуже зручний режим зимового (щілинного) провітрювання. Як правило, він є у стандартній комплектації фурнітури. Це дозволяє запустити необхідний обсяг свіжого повітря, але при цьому зберігається нормальна температура в приміщенні.

У приміщення з підвищеною вологістю (кухня, ванна кімната) необхідно провітрювати як тільки зріс рівень вологості (з’явиться конденсат на вікнах).
Для швидкого провітрювання можна використовувати протяг (відкривши вікна у протилежних кінцях квартири). Але, не забувайте, що не можна ні Вам, ні членам Вашої родини, не варто знаходитися безпосередньо в зоні дії наскрізного потоку.

Існують спеціальні прилади, які заміряють рівень вуглекислого газу в приміщенні та підказують коли час провітрити. Це дуже зручно, адже їх можна інтегрувати зі смартфоном і навіть отримувати повідомлення про зниження якості повітря.

Що дає регулярне провітрювання?

  • забезпечує необхідне співвідношення кисню та вуглекислого газу повітря;
  • видалення неприємних запахів;
  • зменшення частки шкідливих речовин;
  • нормалізація температури;
  • нормалізація вологості;
  • створення сприятливого мікроклімату.

Яка має бути температура в квартирі?

Прежде всего, стоит отметить, что температура должна быть комфортной для человека. Люди могут по-разному воспринимать и переносить одни и те же градусы на термометре. То есть, самое важное – Вам и Вашим близким должно быть комфортно.
Ну, а специалисты говорят, что оптимальная температура воздуха:

  • в комнате для сна +18…+20;
  • в санузлах +21…+23;
  • на кухне и гостиной +18…+21.

Не стоит фокусироваться на достижении единой температуры во всех комнатах. Как отмечают врачи: человек имеет способность адаптироваться к изменениям температуры окружающей среды. Чтобы не потерять этот навык – не стоит создавать абсолютно единые условия во всех комнатах. И потом, многое зависит и функционального использования помещений (в одних помещениях мы спим, а в других – занимаемся спортом).

Яка має бути вологість у квартирі?

Конденсат на вікнах

Не забувайте, що вологість є одним із найважливіших факторів, що впливають на формування нормального середовища. Не рідко люди опускають руки перед вогкістю або навпаки занадто сухим повітрям – це велика помилка.
Підвищена вологість призводить до:

  • появі плісняви
  • появі грибкових суперечок
  • появі конденсату

Намагайтеся тримати вологість у помешканні на рівні 35-65%. Рівень вологості можна відстежувати за допомогою гігрометра. Це недорогий прилад, який, як правило, є термометром (2в1) – рекомендуємо купити і користуватися.

Часті питання та відповіді

Чи існують автоматичні системи провітрювання для вікон?

Так, такі системи є в наявності. Недоліком є лише їхня вартість.