Меню

Замовити замір
Консультація

Натисніть, щоб закрити

Замовити замір

Де необхідно виконати замір?


Для підтвердження заміру краще:


Надіслати лист

2272535@gmail.com

Натисніть, що перейти в пошту
або можете заповнити форму нижче:

Натисніть, щоб закрити

Замовити консультацію

Додаткова інформація

067 123 7755

067 123 7755

Конденсат на вікнах: як боротися?

Конденсат на вікнах

Про проблему утворення конденсату на склопакетах активно говорять з появою пластикових вікон. У міру їхньої популяризації все частіше звучало питання: “…виходить, що у всьому винні саме пластикові вікна?”. Певна логіка в цьому є, адже у багатьох ця проблема виникла одразу після заміни вікон. Але, як би дивно це не звучало – конденсат на вікна підтверджує їх якість і герметичність (за рідкісними винятками).
І так, давайте з усім розберемося і знайдемо відповіді на запитання:

  • чому течуть пластикові вікна?
  • що таке конденсат та звідки він береться?
  • як боротися із конденсатом?

Чому з'являється конденсат?

Конденсат на вікнах ніяк не пов’язаний з матеріалом, з якого зібрано вікно (пластикові, алюмінієві або нові дерев’яні вікна), він пов’язаний з їхньою високою герметичністю.
До того як ми почали міняти старі дерев’яні вікна на нові, герметичні – ніхто нічого не знав про проблему повітрообміну, підвищену вологість та інше.

Все відбувалося природним шляхом: через щілини старих вікон добре циркулювало повітря і можна сказати, що приміщення стояло в режимі “постійного автоматичного провітрювання”. Але, нові вікна мають два (іноді й три) контури якісного ущільнення і після їх встановлення – питання повітрообміну спливає на першому плані.

Отже, ми встановили, що конденсат пов’язаний із герметичністю вікон, але звідки ж береться волога?

Підвищена вологість пов’язана з життєдіяльністю людини (душ, чайник, фізична активність, кімнатні рослини, свійські тварини тощо).
Ви, мабуть, помітили, що конденсат з’являється не завжди. І цьому є пояснення – для утворення конденсату потрібні необхідні умови щодо вологості та температури на поверхні.

Чому саме на вікнах?

Давайте розбиратися з тим, чому конденсат випадає (як правило) саме на вікнах, а не на стінах чи стелі. Пов’язано це з фізичним поняттям “точка роси”, яке багато хто пам’ятає зі шкільного курсу фізики.

“Точка роси” – це певна температура, при якій волога (пар) наявна в повітрі насичується і переходить в рідкий стан (той самий – конденсат).
Тобто коли температура на склопакеті і вологість повітря досягають позначок при яких може виникнути конденсат – він обов’язково виникне (фізика – точна наука).
Забігаючи наперед, зауважимо, що саме в коригуванні температури та вологості криється вирішення Вашої проблеми, але про це докладніше буде нижче.

Нормальна температура та вологість у квартирі:

  • оптимальна вологість для нормальної життєдіяльності: 40-60%. Це максимально комфортні та безпечні показники з медичної точки зору;
  • оптимальна температура повітря у житлових приміщеннях: +18 + 24 °С. Комфортна температура – питання індивідуальне, але в цьому діапазоні знаходиться комфортна температура більшості людей.

Як боротися з високою вологістю у квартирі?

Вікно у режимі провітрювання
  1. Регулярне провітрювання. Ви вже знаєте, що встановивши герметичні вікна – регулярне провітрювання має стати обов’язковою звичкою. Провітрюйте 2-3 рази на день по 10-15 хвилин. Якщо такої можливості немає – зверніть увагу на клапани притоку, рекуператори, автоматику для вікон.
  2. Знижуємо рівень вологості. Можливо, Вам варто зменшити асортимент кімнатних рослин, сушити білизну лише на балконі, обмежувати надходження пари з ванної до житлових кімнат.
  3. Перевіряємо витяжку. Необхідно перевірити як працюють вентиляційні канали та витяжка.
  4. Усуваємо необов’язкові джерела вологи (конденсуючі труби, намокання плит перекриттів та стін).

А може, вікна неякісні?

Щоб скоротити ймовірність виникнення конденсату на склопакетах, врахуйте рекомендації щодо вибору та монтажу пластикових вікон:

  1. встановлюйте енергозберігаючі склопакети з газом Аргон.
  2. Не перекривайте опалювальний прилад (батарею) підвіконням. Пластикове підвіконня не повинно перекривати більше половини батареї. Якщо все ж таки перекриває – необхідно врізати вентиляційні решітки, це забезпечить циркуляцію повітря та нагріє скло.
  3. Укоси необхідно робити за технологією, яка забезпечує захист монтажного шва (пароізоляції та гідроізоляція).
  4. Не обмежуйте шторами можливість циркуляції (по площині вікна) теплого повітря від батареї.

Чому важливо боротися із конденсатом?

Важливо розуміти, що конденсат це не тільки фізичний та зоровий дискомфорт, а сигнал про те, що Ви живете у несприятливих умовах (у приміщення надто висока вологість за наявної температури).
Підвищений рівень вологості призводить до розвитку цвілі. Як тільки будуть створені умови для розвитку грибка – він теж, на жаль, обов’язково з’явиться і активно розмножуватиметься.
Спори грибка шкідливі для людини, вони негативно впливають на дихальну систему людини і розвивають:

  • алергічний риніт;
  • дерматит;
  • бронхіт (хронічний);
  • бронхіальну астму.

Як вивести грибком на укосах та стінах?

Грибок на стінах
  1. Необхідно нормалізувати вологість та температуру, щоб зупинити розвиток грибка;
  2. Механічно видаліть видимий гребінець;
  3. Обробіть місця ураження протигрибковим засобом (продається у будівельних гіпермаркетах);
  4. Залиште на якийсь час вказане в інструкції до протигрибкового засобу;
  5. Промийте водою і дайте висохнути;
  6. Після повного висихання обробіть грунтовкою глибокого проникнення;
  7. Виконуйте оздоблювальні роботи.

Часті питання та відповіді

Чому течуть всі вікна, а лише частина?

Необхідні умови для утворення конденсату (температура на склі та вологість у приміщенні) склалися лише у певних кімнатах.

Чому вікна течуть лише восени та навесні?

Як правило, саме міжсезоння є піком для конденсату на вікнах. Це пов’язано з тим, що на вулиці ще/вже холодне, а опалення ще/вже немає.

Нагрівачі для скла можуть допомогти?

Теоретично, якщо нагріти скло – конденсат пропаде. Але, враховуйте, що нерівномірне нагрівання скла може призвести до тріщин на склопакетах. Краще уникати таких методів вирішення проблеми.

Якщо замінити склопакети на енергозберігаючі – конденсату не буде?

З великою ймовірністю – так, проблема вирішиться. Температура на поверхні енергозберігаючого скла вище на 3-4 ° С (ніж на звичайному склі). Як правило, цієї різниці достатньо, щоб конденсат більше не турбував (виняток – приміщення з дуже високою вологістю).

Що робити, якщо конденсують однокамерні склопакети?

Встановлення однокамерних склопакетів у житлових приміщеннях – порушення норм ДСТУ. У цьому випадку залишається тільки замінити склопакети.

Чому конденсат тільки в спальній та на кухні?

Кухня – традиційно найвологіше приміщення. У спальній кімнаті конденсат, як правило, проявляється вранці. Пов’язано це з видиханням пари в процесі сну.